GLOBUS

Majk Pompeo: Iranski režim je lopovski

S. NUMANOVIĆ

23.7.2018

Režim u Iranu noćna je mora iranskog naroda - poručio je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo (Mike).

Govoreći na panelu "Ronald Reagan Presidential Foundation and Library", on je istakao da na stotine hiljada Iranaca živi u Americi. Naveo je i da u Južnoj Karolini, naprimjer, ih je čak 250.000.

- Irancima i našim sugrađanima iz te zemlje želim poručiti - san administracije predsjednika Trampa (Trump) je isti kao i vaš. I, ako Bog da, taj će se san ostvariti - rekao je Pompeo.

On je oštro kritizirao režim u Teheranu te iznio sasvim konkretne podatke o njegovoj korumpiranosti.

Podsjetio je da se naredne godine navršava četiri decenije od izbijanja islamske revolucije u toj zemlji.

- Rezultat toga je više nego opor. Imamo 40 godina kleptokratije, imamo činjenicu da se novac umjesto na blagostanje ljudi, troši na finasiranje terorizma, ljude koji se četiri decenije zatvaraju jer mirno protestiraju i traže svoja prava - rekao je američki šef diplomatije.

Naveo je i podatak da prosječni pripadnik Hezbolaha, milicije koju finansira zvanični Teheran, zaradi i do tri puta više od prosječnog pripadnika regularne vojske Irana. Dodao je i da je trećina iranske omladine nezaposlena, a trećina stanovnika te zemlje živi u dubokom siromaštvu.

- Uzmite, naprimjer, Sadika Laridžanija. On je šef pravosuđa u toj zemlji. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na nešto manje od 300 miliona dolara. Zaradio ga je na pronevjerama iranskog budžeta. A administracija predsjednika Trampa u januaru ove godine stavila ga je na "crnu listu" zbog kršenja ljudskih prava.

Ministar unutrašnjih poslova Sadik Mahsuli ima nadimak. Zovu ga "general milijarder". Od siromašnog oficira Iranske revolucionarne garde došao je do toga da posjeduje imovinu vrijednu milijarde dolara. Kako je to uspio? Kako je dobio unosne poslove u građevinarstvu i trgovini naftom? Možda činjenica da je školski drug s Mahmudom Ahmedinedžadom ima neke veze s time.

Neko bi očekivao da se ajatolasi pozabave ovim problemima. Ali, sudeći po njihovoj imovini i aktivnostima, vidi se da ih pare više zanimaju od vjere. Ti licemjerni "sveti ljudi" razvili su sve vrste mreža krađe i pronevjere kako bi ušli među najbogatije ljude svijeta, dok njihov narod pati - izjavio je Pompeo.

On je naveo i primjere:

- Veliki ajatolah Makaram Širazi poznat je i pod nadimkom "sultan šećera". Zaradio je ogromne novce na trgovini tom robom. Procjenjuje se da je u njegovom džepu barem 100 miliona dolara. Ubijedio je vladu Irana da smanji podsticaje za domaće proizvođače šećera, dok on ne preplavi tržište tom robom koju uvozi.

Njegov kolega, koji već 30 godina predvodi džumu u Teheranu, od države je dobio rudnike. Novcem od njih on finansira aktivnosti fondacije kojoj je na čelu i koja obrće stotine miliona dolara godišnje


Ne zna puno ljudi da ajatolah Hameneji ima vlastiti fond, Setad, koji posluje i vani, često, prečesto s one strane zakona. Njegova vrijednost je 95 miliona dolara. Agenti fonda ajatolaha Hamneija poznati su i po nemilosrdnosti. Oni su 2013. godine iz stana izbacili 82 godine staru ženu, da bi tu nekretninu konfiscirali. Starica je bila pripadnica manjinske Baha zajednice. Ona je samo jedna od brojnih pripadnica manjina koje doživljavaju pogrom - istakao je Pompeo.


Šef američke diplomatije optužio je zvanični Teheran i za destabilizaciju šireg regiona. Od podrške režimu u Siriji, preko naoružavanja Hezbolaha i Hamasa, finansiranja i opremanja šiitskih milicija u Iraku, do podrške pobunjenicima, također šiitima, u Jemenu. Pomeo je ustvrdio da su milijarde dolara utrošene na to, dok Iranci sve glasnije traže da se takva politika prekine.

Naveo je i da Iran provodi internet - napade na države Bliskog istoka, ali da nije pošteđena ni Evropa.

- Samo da navedem sljedeći primjer. Iranski "diplomata" u Beču uhapšen je pod optužbom da je nabavio bombu za teroriste. Naprava je trebala biti detonirana tokom policijskog okupljanja u Francuskoj. I ova činjenica kaže vam sve što trebate znati o režimu u Teheranu: dok nastoje ubijediti Evropljane da poštuju nuklearni sporazum, tajno spremaju terorističke napade u srcu Evrope - naveo je Pompeo. 

Iznio je i stav da predsjednik Rohani i iranski šef diplomatije Zarif ne spadaju u umjerene političare, te da takvih u iranskom establišmentu nema! Istakao je da je sve podređeno rigidnoj doktrini iranske revolucije i materijalnim interesima ajatolaha.

Oni ne prezaju ni od čega, guše svaku iskru ljudske slobode i posebno su surovi prema iranskim manjinama, naveo je Pompeo dalje. Spomenuo je više primjera zatvaranja hrišćana, jevreja i Sunita. Zapitao je i zašto je u zatvoru osoba koja se protivi nasilnom nošenju hidžaba, ili djevojčica - gimnastičarka koja je na društvenim mrežama objavila snimak kako pleše.

On je istakao da SAD neće ukinuti svoje sanckije  Iranu, te najavio da će ih pooštriti. Također, programi američkih medija na farsiju, koje sluša i gleda svaki četvrti Iranac, bit će intenzivirani.

- Istinski prioritet administracije predsjednika Trampa je da iranski narod oslobodi aktuelnog tiranskog režima - zaključio je Pompeo.

Kad bi bio bar djelić ove demokratije u Iranu

U jednom momentu, tokom Pompeovog govora, došlo je do incidenta. Nepoznata osoba je povicima prekinula izlaganje šefa američke diplomatije. Nije se moglo čuti šta osoba viče, jer je i publika burno reagirala vikom na demonstranta.

Suočen s negodovanjima, u pratnji osiguranja, osoba je napustila skup.


- Kada bi bar djelić ove slobode govora i demokratije bio prisutan u Iranu, mnogo bi drugačije bilo - prokomentirao je Pompeo na kraju incidenta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.