ATINA

Najmanje 60 osoba je poginulo, a više od 150 povrijeđeno u katastrofalnom požaru u Grčkoj

AFP

Agencije

24.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Najmanje 60 osoba je izgubilo život, a više od 150 je povrijeđeno u dva požara koja su izbila blizu Atine, saopćili su danas zvaničnici. Najgore su prošli stanovnici odmarališta Mati, gdje je većina žrtava poginula u svojim kućama ili automobilima dok su pokušavali pobjeći. Vlasti su pozvale stanovnike Matija da napuste domove.

Portparol grčke vlade izjavio je u televizijskom obraćanju da je najmanje 20 osoba poginulo, a da je povrijeđeno 88 odraslih i 16 djece. Nešto kasnije su, međutim, izvučena još četiri tijela iz vode, a među žrtvama je i jedna šestomjesečna beba koja se, najvjerovatnije, ugušila od dima. Prema riječima Crvenog križa, u dvorištu jedne vile nađeno je još 26 tijela, čime se bilans popeo na 60 žrtava. Među povrijeđenima ima najmanje 11 osoba u teškom stanju.

Grčki mediji javili su da je deset osoba, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bježeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spašavanja i u međuvremenu je dvoje pronađeno, a za ostalih osam se još traga.

Vatra se jako brzo proširila, za svega nekoliko sati, otkako je počeo požar jučer poslijepodne.

- Mati više ne postoji kao naselje. Vidjela sam leševe, spaljene automobile. Sretna sam što sam živa - izjavila je jedna mještanka za grčku televiziju "Sky".

Požar u selu Mati, koje se nalazi oko 29 kilometara od Atine, najgori je u Grčkoj od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez.

Mati se nalazi u regionu Rafina i veoma je popularan među lokalnim turistima, prije svega među penzionerima i djecom koja tu dolaze da kampuju. 

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) je prekinuo posjetu Bosni i Hercegovini.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da kontroliramo požar - rekao je Cipras.

Prema riječima vatrogasaca veoma je teško izboriti se sa vatrom koja se širi.

Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć. U požaru je izgorjelo i oko 100 kuća i 200 vozila.

Požari divljaju i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar prijeti da ugrozi saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i željeznički saobraćaj.

Prema riječima jedne mještanke za RTS, požar je zahvatio predgrađe Atine, kojim se raširio i gusti, crni dim i pepeo. Iako je situacija danas bolja nego jučer, žitelji i gosti odmarališta su u šoku, budući da, kako kaže, ovakav požar ne pamte.

- Prije 11 godina je bio sličan požar, ali je bilo mnogo manje žrtava. U gradu vlada velika panika - izjavila je ona tamošnjim medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.