ZATEGNUTI ODNOSI

Erdoan: Izrael je ''najrasističkija'' zemlja u svijetu, Hitlerov duh je uskrsnuo

Fena
24.07.2018 16:12

Foto: Erdoan žestoko kritizirao Izrael

Turski predsjednik Režep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osudio je Izrael kao ''najrasističkiju'' zemlju u svijetu, rekavši da je duh Adolfa Hitlera uskrsnuo, nakon što je usvojen zakon koji je proglasio Izrael ekskluzivnom domovinom jevrejskog naroda. 

- Nema nikakve razlike između opsesije Hitlera arijevskom rasom i stava izraelskog rukovodstva da drevna zemlja pripada isključivo Jevrejima - izjavio je Erdoan.

''Duh Hitlera, koji je vodio svijet u katastrofu, uskrsnuo je kod nekih u izraelskim vlastima'', dodao je.

Novi zakon "otkrio je prave namjere te zemlje", poručio je Erdoan poslanicima njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) u parlamentu.

Erdoanove izjave, prve otkako je izraelski zakon usvojen u četvrtak, žestoko je kritizirao izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

- Činjenica da "veliki demokrata" Erdoan napada zakon o naciji i državi veliki je kompliment za taj zakon - navodi Netanjahu u izjavi za javnost.

- Turska je, pod Erdoanovom vladavinom, postala mračna diktatura, dok Izrael skrupulozno održava ista prava za sve svoje građane, kako prije tako i nakon usvajanja zakona - kazao je on, dodajući da je turski predsjednik "masakrirao" Sirijce i Kurde.

Novi zakon priznaje Izrael kao jevrejsku državu i navodi da je "pravo na iskazivanje nacionalnog samoodređenja u državi Izrael unikatno za jevrejski narod".

Arapski je degradiran sa zvaničnog jezika na "posebni status" u Izraelu, ali se u zakonu navodi da on "neće naškoditi statusu koji je pružen arapskom jeziku prije nego što je zakon stupio na snagu".

Dok je Erdoan nazivao Izrael "najviše cionističkom, fašističkom i rasističkom državom u svijetu", poslanici AKP-a pozdravili su to burnim ovacijama.

Neki su uzvikivali: "Dolje Izrael!"

- Sve nepravedne prakse, represija i izolacija palestinskog naroda, muslimana koji posjećuju Jerusalem i hrišćana legitimizirani su ovim zakonom - izjavio je Erdoan, prenosi dpa.

NA VRH