GLOBUS

Inflacija u Venecueli ove godine milion posto

Agencije

S. N.

24.7.2018

Stopa inflacije u Venecueli dostići će milion procenata, predviđa Međunarodni monetarni fond (MMF). Ako se prognoza ostvari, to bi mogao biti historijski rekord. S njim se mogu porediti samo Njemačka iz 1929. godine ili Zimbabve s početka ovog milenija.

Alehandro Vener (Alejandro Werner), direktor MMF-a za Zapadnu hemisferu, u svojoj je analizi, objavljenoj na internet-stranici ove međunarodne finansijske institucije, procjenom o milionskoj inflaciji htio je skrenuti pažnju na sve goru ekonomsku situaciju u ovoj latinoameričkoj državi. 

Ekonomska kriza traje već četiri godine i praćena je sve oštrijim demonstracijama građana. Režim ih nastoji surovo suzbiti, ali nema snage ili ne umije riješiti rastuće ekonomske probleme. Zbog apsolutističke vlasti socijalista, Venecuela je dospjela i na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

Trenutna inflacija iznosi skoro 46.500 posto! Podaci su to koje objavljuju opozicione stranke, s obzirom na to da je Centralna banka Venecuele prije godinu prestala izlaziti u javnost sa zvaničnim pokazateljima.

Vlasti Venecuele još nisu odgovorile na prognozu MMF-a. U ranijim saopćenjima zvanična Bogota je ocjene ove finansijske institucije odbacivala, karakterizirajući ih kao "vašingtonsku propagandu".

Drastičan pad cijena nafte 2014. označio je početak sve dublje ekonomske krize u Venecueli. Pošto je pod sankcijama SAD, ova država ne može izvoziti naftu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.