GLOBUS

Okončana epidemija ebole u Demokratskoj Republici Kongo, WHO poziva na nastavak međunarodne akcije

Arhiv

Avaz.ba

24.7.2018

Danas je objavljeno okončanje devete epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo. Svjetska zdravstvena organizacija WHO čestitala je vlastima te zemlje i svima onima koji su učestvovali u okončanju epidemije, istovremeno tražeći od njih da taj uspjeh produže u borbi protiv ostalih bolesti u toj afričkoj državi.

- Epidemija je suzbivena zbog neumornih napora lokalnih timova, podrške i partnera, koji su s velikodušnošću donatora i s efikasnošću ministarstva zdravstva suzbili tu bolest. Takva vrsta liderstva, u savezništvu sa snažnom saradnjom među partnerima, spasila su živote - izjavio je Tedros.

Za razliku od prethodnih epidemija ebole u toj zemlji, ova se dešavala na četiri različite lokacije, uključujući i urbani centar povezan sa riječnim putem i prijestolnicom te sa susjednim zemljama, kao i s udaljenim selima u džungli. Najprije se strahovalo da bi se bolest mogla proširiti kako na ostale dijelove Afrike tako i na susjedne zemlje.

Odmah nakon objave epidemije 8. maja, Svjetska zdravstvena organizacija izdvojila je dva miliona dolara iz svog fonda za vanredne situacije, a onda je poslala svoj ljekarski tim na teren te aktivirala sistem za upravljanje vanrednim situacijama.

- Svjetska zdravstvena organizacija nastupila je brzo i efikasno. Također smo pokazali nevjerovatne kapacitete u afričkoj regiji Kongo. Više od tri četvrtine od 360 ljudi poslanih u Demokratsku Republiku Kongo došlo je iz regije. Desetine eksperata iz Gvineje provele su sedmice predvodeći napore na vakcinisanju od ebole, prenoseći ekspertizu koja je omogućila Demokratskoj Republici Kongo da pokrene efikasnu reakciju unutar svojih granica i izvan njih - izjavio je dr. Moeti. 

Doktor Tedros je zatražio od vlade Demokratske Republike Kongo i od međunarodnih zajednica da iskoriste pozitivni momentum stvoren brzim suzbijanjem epidemije ebole, saopćeno je u utorak iz Svjetske zdravstvene organizacije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.