SVIJET

Izrael tajno izvodi iskopavanja ispod džamije u Jerusalemu

Arhiv

Avaz.ba

24.7.2018

Islamski vakuf u Jerusalemu, koji je nadležan za objekt džamije El-Aksa, upozorio je na izraelska iskopavanja ispod muslimanskog svetog mjesta.

Direktor vakufa Azam el-Katib izjavio je danas da Izrael tajno izvodi iskopavanja ispod Islamskog muzeja, na zapadnoj strani kompleksa El-Akse, s namjerom da poveže tunele ispod Starog grada u Jerusalemu i džamije El-Aksa s palačom ''Umayyad'' ispod Islamskog muzeja.

- Shvatamo to veoma ozbiljno i izražavamo duboku zabrinutost - navodi on u izjavi za javnost.

El-Katib je pozvao i UNESCO i jordansku vladu, koja je čuvar muslimanskog svetog mjesta u Jerusalemu, da pošalje timove koji bi istražili šta je to što Izrael iskopava ispod džamije, a što bi moglo eventualno naškoditi i temeljima džamije El-Aksa.

U međuvremenu, u ponedjeljak je javljeno da se veliki kamen odvojio na sjeverozapadnoj strani zida u Starom gradu, što je natjeralo zvaničnike vakufa da upozore na mogućnost da se i drugi komadi kamenih zidova sruše zbog izraelskih iskopavanja u tom dijelu grada.

- Izraelske vlasti zatvorile su dio grada u kome je pao kamen te su odbile pružiti informaciju o razlozima pada kamena sa zida, koji se nalazi u blizini kapije Magharbe - prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.