SASTANCI

Problematična kineska investicija u Stanare

Adam Šejnfeld

Avaz.ba

25.7.2018

Poslanik u Evropskom parlamentu Adam Šejnfeld (Szejnfeld) upozorio je Evropsku komisiju na porast kineskih investicija na zapadnom Balkanu.

U poslaničkom pitanju on je posebno istakao i ulaganje Kineza u termoelektranu u Stanarima u Bosni i Hercegovini, ali i u još nekoliko država u regionu.  

Šejnfeld, inače poslanik najjače grupacije Evropske narodne stranke (EPP), najprije je podsjetio na samit Evropska unija – zapadni Balkan u maju ove godine.  

Istakao je da je to prvi takav skup nakon 15 godina te naveo da se EU obavezala na niz sasvim konkretnih mjera kojima će se ojačati približavanje šest balkanskih država Uniji. Među njima su i ulaganja u strateške infrastrukturne projekte koji za cilj imaju kako povezivanje unutar regiona tako i prema EU.  

- Nažalost, komplicirane i dugotrajne tenderske procedure čine zapadnobalkanske vlade nestrpljivijim i sklonijim kreditima koje nudi Kina. Naprimjer, kineski fondovi se već koriste za finansiranje nekih od velikih projekata, poput mosta Mihajlo Pupin u Beogradu, autoputa Bar – Boljare u Crnoj Gori, aerodroma u Tirani te pruge Beograd – Bar. U BiH oni značajno investiraju u Stanare – naveo je poljski poslanik.

Dodao je da kineski krediti pospješuju ekonomiju, mada je upitno hoće li projekti u koje ulažu ikada biti završeni. Stavio je i znak upitnika nad pravnom valjanošću tih projekata.  

No, posebno je upozorio na to da kineske investicije potkopavaju političku odlučnost svake od zapadnobalkanskih država da nastave na putu integracija u EU.

Šejnfeld je naveo i da se čuje sve više optužbi da kinesko kreditiranje pospješuje rast korupcije na Balkanu.

Na kraju je upitao šta će Evropska komisija uraditi da bi intenzivirala svoja ulaganja u naš region i time reagirala na rizike koje predstavljaju kineske aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.