GLOBUS

Junker na sastanku s Trampom: Mi smo saveznici, a ne neprijatelji

Sa sastanka u Bijeloj kući

Index.hr

25.7.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u srijedu su dali naznake smirivanja napetosti uoči razgovora u četiri oka u Ovalnom uredu Bijele kuće tokom kojih će pokušati zaustaviti trgovinski rat između SAD-a i EU-a.  

- Bliski smo partneri, mi smo saveznici, a ne neprijatelji - izjavio je Junker, a Tramp je kazao kako "od sastanka očekuje vrlo pozitivne stvari", prenosi Index.hr.

Izvršni šef EU-a istaknuo je da smatra da bi Brisel i Vašington trebali sarađivati.

- Predstavljamo polovinu svjetske trgovine. Među nama je 1000 milijarda dolara trgovinskih poslova - kazao je.

- Slažem se ..., a ako bismo uspjeli da nema ni carina ni barijera ni subvencija, Sjedinjene Američke Države bile bi izuzetno zadovoljne - kazao je Donald Tramp, ne propustivši ponoviti da je njegova zemlja "izgubila stotine milijardi dolara u poslovima s EU-om".

- Želimo jednostavno jednak tretman za poljoprivrednike, industrijalce, za sve u svijetu - kazao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Sjedinjene Američke Države su od 1. juna uvele carine od 25 posto na uvoz čelika te deset posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika. Tramp je objasnio da evropskim zemljama zamjera to što nisu dovoljno otvorile svoje tržište američkim proizvodima. Službeni Brisel Trampu je odgovorio istim mjerama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.