GLOBUS

Pompeo: SAD nikada neće priznati aneksiju Krima

S. N.

25.7.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) izjavio je danas da SAD nikada neće priznati aneksiju Krima i još jednom pozvao Rusiju da poštuju principe za koje je dugo tvrdila da ih poštuje i da okončaju okupaciju Krima. 

- Demokratske države nastoje izgraditi slobodan, pravedan i napredan svijet i mi moramo poštivati naše opredjeljenje k poštivanju međunarodnih principa o jedinstvu suvereniteta i poštivanju teritorijalnog integriteta drugih država. Kroz svoja djela Rusija je pokazala aktivnosti nedistojne velikih država i izabrala je put vlastite izolacije u međunarodnoj zajednici - poručio je američki šef diplomatije Majk Pompeo (Mike).

U posebnom saopćenju za javnost on je osudio Rusiju zbog invazije na Ukrajinu 2014. godine i nastojanja da anektira Krim.

Time je, smatra Pompeo, "potkopala jedan od temeljnih međunarodnih principa koji poštuju demokratske države", a to je da niti jedna država silom ne može mijenjati granice druge države.

On je napad na Ukrajinu i aneksiju Krima ocijenio kršenjem međunarodnih zakona.

- U koordniaciji s svojim saveznicima, partnerima i s međunarodnom zajednicom, SAD su odbacile ruski pokušaj aneksije Krima i obavezale se da takvu politiku održe sve dok se teritorijalni integritet Ukrajine ne obnovi - istakao je Pompeo u izjavi za javnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.