GLOBUS

Guteres upozorio na ozbiljnu nestašicu novca u Ujedinjenim nacijama

Fena

26.7.2018

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres upozorio je u četvrtak na ozbiljne nestašice novca u Ujedinjenim nacijama, navodeći u poruci osoblju da su mjere štednje na pomolu.

Guteres je izjavio da je finansijska kriza izazvana prvenstveno neuspjehom država članica UN-a da plaćaju svoj obaveze na vrijeme, dodavši da je zatražio od članica da brzo uplate svoj udio u budžetu UN-a.

- Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak tako rano u kalendarskoj godini, a širi trend također je zabrinjavajući: ostajemo bez novca brzo a dugo smo u 'crvenom' - napisao je Guteres u poruci postavljenoj na internom komunikacijskom siteu UN-a.

 

- Trebamo poduzeti mjere na smanjenju troškova, s fokusom na troškove koji nisu povezani s osobljem - navodi čelnik UN-a i dodaje da je zadužio odjel UN-a za menadžment da omogući smanjenje troškova. 

Generalna skupština u decembru je usvojila dvogodišnji radni budžet Ujedinjenih nacija vrijedan 5,4 milijardi dolara, koji je odvojen od budžeta UN-a za mirovne operacije.

Ukupno 122 od 193 članice UN-a izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno s julom, ali ta lista ne uključuje Sjedinjene Države, najvećeg pojedinačnog donatora Svjetske organizacije, prenosi AFP. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.