KRIZA Neto gubitak kompanije porastao na 240,9 miliona dolara

Pala vrijednost dionica: Proizvođač barbika ukida 2200 radnih mjesta i prodaje tvornice

Agencije
27.07.2018 07:39

Foto: Ilustracija

Cijene dionica kompanije ''Mattel'' pale su više od osam posto nakon što je taj proizvođač igračaka objavio slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo te najavio ukidanje 2200 radnih mjesta, kao i prodaju nekih tvornica.

''Mattel'' je najavio ukidanje 22 posto ukupno zaposlenih u toj kompaniji u svijetu u neproizvodnom sektoru, uglavnom u administraciji i podršci. Najavio je i prodaju tvornica u Meksiku u sklopu programa ušteda.

Poslovni rezultati ''Mattela'' u drugom tromjesečju razočarali su ulagače jer je prodaja pala, s obzirom na to da kompanija nije imala nove proizvode povezane s nekim uspješnim filmom, zbog čega je prodaja igračaka od franšiza pala za 23 posto.

Rezultati su također bili pogođeni i zbog likvidacije ''Toys 'R' Us'', velikog trgovca igračkama.

- Mi smo na prekretnici kako smo i očekivali, imali smo izazovno drugo tromjesečje potaknuto prvenstveno likvidacijom ''Toys 'R' Us" - rekao je Inon Krajz (Ynon Kreiz), predsjednik i izvršni direktor ''Mattela''.  

U isto vrijeme, imali smo snažan rezultat od strane ''Barbie'', a napravili smo i značajan napredak u programu strukturnog pojednostavljenja poslovanja kako bismo vratili profitabilnost i poboljšali produktivnost u kratkom roku - poručio je Krajz. 

Ukupna prodaja ''Mattela'' pala je u drugom tromjesečju za 13,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 840,7 miliona dolara, što je manje od očekivanja analitičara pa je cijena dionice oštro pala.

Neto gubitak kompanije u tom tromjesečju porastao je na 240,9 miliona dolara, s 56,1 milion dolara u istom razdoblju lani.

NA VRH