GLOBUS

Papa prihvatio ostavku kardinala optuženog za seksualno zlostavljanje djeteta

Fena

28.7.2018

Papa Franjo objavio je u subotu da je prihvatio ostavku kardinala Teodora Mekerika (Theodor McCarrick), nadbiskupa u Vašingtonu koji je optužen za seksualno zlostavljanje djeteta prije više od četiri decenije dok je bio svećenik u Njujorku. 

Sudeći po saopćenju Vatikana, Papa je "naredio suspenziju obavljanja svake javne funkcije" i naredio mu je "život u molitvama i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene na regularnom kanonskom suđenju".

Kardinal tvrdi da se "apsolutno ničega ne sjeća" kada je riječ o navodnom zlostavljanju, ali da mu je "žao zbog boli kroz koje je prošla osoba koja je iznijela optužbe, kao i zbog skandala koji takve optužbe izazivaju kod naših ljudi".

Mekarik je predvodio arhdiocezu Vašingtona od 2001. do 2006. godine. U 2003. godini je stekao zloglasnu reputaciju zbog lobiranja protiv reforme zakona o statutu limitiranja, protivljenja prijavljivanja policiji seksualnih zlostavljanja djece od svećenika, i kritikujući žrtve koje su odgađale prijavljivanje takvih slučaja zbog sjećanja na užasne traume kroz koje su prošli.

Katolička crkva decenijama je pogođena skandalom sa svećenicioma pedofilima širom svijeta, u jeku optužbi da crkvena hijerrahija nije poduzimala akciju ili čak da je aktivno zataškavala taj problem, prenosi dpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.