SVIJET

Taksisti iz Madrida stupili u štrajk

Arhiv

Srna

28.7.2018

Taksisti iz Madrida danas su stupili u štrajk u znak solidarnosti sa kolegama iz Barcelone zbog nepoštene konkurencije kompanija "Uber" i "Kabifaj".

Savez taksista iz Madrida tvrdi da se svih 15.000 vozača iz prijestonice pridružilo pokretu i da će se proširiti i na ostale gradove. 

-Svi taksisti su spontano prestali sa radom, čime su paralizovane službe u gradu, aerodromu, oko autobuskih i željezničkih stanica. Glavni problem je ukidanje zahtjeva za dodatne dozvole prevozničkim kompanijama. Njih je mnogo, ima ih više hiljada i predstavljaju nepoštenu konkurenciju-rekao je zvaničnik Saveza taksista Santijago Simon Visente.

Savez je pozvao vlasti da sprovedu Zakon prema kojem bi trebalo da bude po 30 tradicionalnih taksi-vozila na svako "turističko vozilo sa šoferom".

On kaže da je danas samo pet taksista na svako vozilo. 

Taksisti su danas blokirali centralni dio Barcelone nakon što su španske vlasti odbacile odluku gradskih vlasti za ograničen broj dozvola službama poput "Ubera".

-Danas je sve blokirano u Barceloni, aerodrom, stanice. Nećemo se pomaći, cijelu noć i sutra", rekao je direktor taksi udruženja u Barceloni Luis Lopez.

"Uber", čije je sjedište u San Francisku, omogućava korisnicima da pozovu vozača automobila putem aplikacije na telefonu. "Kabifaj" je španska kompanija i funkcioniše na sličan način kao i "Uber".

"Uber" i "Kabifaj" suspendovali su sredinom sedmice svoje usluge nakon što su pristalice taksista napale nekoliko njihovih vozača od kojih su dvojica u bolnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.