GLOBUS

Oslobođena palestinska tinejdžerka koja je postala simbol otpora

Index.hr

29.7.2018

Palestinska tinejdžerka Ahed Tamimi, koja je postala simbol palestinskog otpora nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako udara izraelske vojnike, puštena je u nedjelju iz zatvora nakon što je odslužila skoro osam mjeseci kazne, objavili su zatvorski dužnosnici.

Portparol izraelskih zatvora Asaf Librati saopćio je da su Tamimi (17) i njena majka Nariman, koja je, također, bila u zatvoru zbog tog incidenta, puštene i odvedene na Zapadnu obalu.

Palestinci ovu mladu djevojku smatraju simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, dok je brojni Izraelci doživljavaju kao agitatoricu koja je namjerno provocirala izraelske vojnike pred kamerama.

Slučaj mlade Palestinke izazvao je brojne međunarodne kritike na račun Izraela i ponovno u središte pažnje stavio pitanje odnosa prema mladim Palestincima na okupiranim područjima.

Planira studirati pravo

U decembru 2017. velikom se brzinom među Palestincima raširio video na kojem se vidi kako tada 16-godišnja Ahed udara izraelske vojnike na prilazu njenoj kući. Kratko nakon toga je uhapšena i u maju osuđena na osmomjesečni zatvor.

Zatvorske vlasti pustile su je ranije iz zatvora iz administrativnih razloga, navodi se.

Njen otac izjavio je prije nekoliko dana kako ne može dočekati da njegova supruga i kćerka budu oslobođene i da želi da se porodica "vrati normalnom životu" te je zaustavio sedmične proteste protiv okupacije u Nabi Salehu, gdje su česti sukobi s izraelskim vojnicima.

Prema njegovim riječima, mlada Palestinka planira krenuti na fakultet i studirati pravo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.