SVIJET

Porošenko: Ruska pravoslavna crkva prijeti sigurnosti Ukrajine

Petro Porošenko

Fena

29.7.2018

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da utjecaj Pravoslavne crkve Moskovske patrijarhije, koja u Ukrajini ima nekoliko miliona vjernika, "direktno prijeti nacionalnoj sigurnosti" njegove zemlje.

- Mislim da svakako moramo odsjeći sve pipke kojima agresorska zemlja djeluje u tijelu naše države - rekao je Porošenko, misleći na Rusiju.

Prema riječima Porošenka, Pravoslavna crkva koja pripada Moskovskoj patrijaršiji, "odvojena je od (ruske) države samo na papiru" i "svesrdno i bezuvjetno podržava revanšističku i imperijalističku politiku Kremlja".

- Ukrajinski predsjednik je dao izjavu na obilježavanju 1.030 godina dolaska kršćanstva u Kijevsku Rus, oko čijeg se historijskog naslijeđa danas spore Rusija i Ukrajina - prenosi Al Jazeera Balkans.

Deseci hiljada vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijarhije u petak su u povorci prošli ulicama Kijeva uz jake mjere osiguranja da bi obilježili tu godišnjicu. Policija je strahovala od sukoba s ukrajinskim nacionalistima.

Ukrajina ima dvije Pravoslavne crkve, Moskovske i Kijevske patrijarhije. Po anketi provedenoj 2015., 44 posto Ukrajinaca se identificira kao pripadnici Pravoslavne crkve Kijevske patrijarhije, a 21 posto Moskovske.

Veze tih dviju crkava, ionako zategnute, dodatno su se pogoršale s rusko-ukrajinskom krizom nakon ruske aneksije Krima u martu 2014. i sukoba na proruskom istoku Ukrajine u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.