GLOBUS

Nakon suzbijanja požara, vatrogasni avioni napuštaju Švedsku

Arhiv

Avaz.ba

30.7.2018

Četiri vatrogasna aviona za suzbijanje velikih požara u centralnoj Švedskoj u ovoj će sedmici napustiti zemlju, saopćila je u ponedjeljak Civilna zaštita, pozivajući se na stabilnije vremenske uvjete.

- U novoj smo fazi. Situacija trenutno izgleda znatno pozitivnije - izjavio je portparol Nacionalne agencije za civilnu zaštitu (MSB) Mikael Tofvesson.

- Dva francuska aviona napustit će Švedsku u utorak, dok će dva aviona iz Portugala krenuti u srijedu. Avion koji je ponudila Turska trenutno neće biti potreban - izjavio je Tofvesson na brifingu za novinare.

Vatrogasni avioni mogu u sekundama izbaciti hiljade litara vode na plamenu stihiju.

Tofvesson je kazao da je još neophodno održati stanje pripravnosti i da MSB ima deset helikoptera na čekanju. Oni će biti poslani ukoliko izbiju novi požari zbog ekstremno sušnih uvjeta uprkos kišnim padavinama tokom vikenda.

Tim njemačkih vatrogasaca vraća se u Donju Saksoniju, nakon što je pomogao u borbi protiv vatrene stihije na vojnom poligonu Trangdslet u centralnoj Švedskoj.

Nedetonirana municija na poligonu omela je napore u suočavanju s požarom, dok su vatrogasci morali djelovati sa sigurne distance, a i sam teren je veoma težak za pristup.

Napredak je također ostvaren i u borbi s požarima koji su izbili ranije u ovom mjesecu u centralnim oblastima Gavleborg i Jamtland, nekoliko stotina kilometara sjeverno od prijestonice Štokholma.

- Švedska je primila pomoć od nekoliko zemalja, među kojima su Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Norveška, Poljska i Portugal - prenosi dpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.