GLOBUS

Johanes Han: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU

Arhiv

Fena

30.7.2018

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han (Johannes Hahn) kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje se žele pridružiti Uniji i ističe da suštinsko provođenje nužnih reformi iziskuje vrijeme, pri čemu je "kvalitet važniji od brzine".

- Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacijske procedure u nekim zemljama, priznat ćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Također je potrebno imati na umu da je važna suština - rekao je Han za njemačko izdanje portala "Euractiv".

Za reforme s ciljem prilagođavanja standardima EU, kazao je, da je potrebno mnogo vremena, jer nije riječ samo o zakonskim promjenama već i o njihovoj praktičnoj primjeni.

Han ističe da je zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, historijskom i kulturnom smislu.

- U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susjedstvu - kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je o proširenju riječ "izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost".

U tom smislu su, navodi, evropske integracije zapadnog Balkana - investiranje u sigurnost i stabilnost Unije. 

- Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrijednosti ne slažu s našim - predočava Han.

Kaže i da su sve zemlje zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom.

- Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u početku utrke kad je riječ o otvaranju poglavlja, otvorile su više njih protekle godine - zaključio je evropski komesar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.