INTERVJU

Trampov advokat za CNN: Kohen je izdao Trampa kao Brut Cezara

Index.hr

30.7.2018

Rudi Džulijani (Rudy Giuliani), bivši gradonačelnik Njujorka i savezni tužitelj, a odnedavno advokat američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u najnovijem intervjuu za CNN zapitao se je li predizborni dogovoru sa stranom državom uopće nezakonit.

- Sjedim ovdje i gledam savezni zakon pokušavajući pronaći dogovor kao zločin. Dogovor nije zločin - rekao je Džulijani u polusatnom intervjuu i dodao da je Tramp "apsolutno nevin". 

- Hakiranje je zločin. Predsjednik nije hakirao - dodao je Džulijani u intervjuu koji se najvećim dijelom vrtio oko mogućnosti da bivši Trampov advokat Majkl Kohen (Michael Cohen) pristane svjedočiti protiv Trampa i njegovom nedavnom tvrdnjom da je Tramp ustvari znao unaprijed za sastanak njegovog sina Dona mlađeg, Džareda Kušnera (Jared Kushner) i voditelja kampanje Paula Manaforta s Rusima povezanima s Kremljem koji su im obećali "prljavštinu" o protukandidatkinji Hilari Klinton (Hillary Clinton). 

Sastanak se održao u ''Trump Toweru'', u kojem je i sam Tramp živio i odakle je vodio kampanju u to vrijeme.

Džulijani: Kohen je šljam, izdao je Trampa kao Brut Cezara

Džulijani je ovu optužbu opet komentirao na prilično zanimljiv način. Ponovo je optužio Kohena da je "patološki lažljivac" i nazvao ga "šljamom", a kad ga je voditeljica upitala zašto je prije nekoliko mjeseci tvrdio da je Kohen pošten i častan čovjek, odgovorio je da je Kohen izdao Trampa "kao što je Jago izdao Otela, kao što je Brut zabio zadnji nož u Cezara".

- Ovaj ruski sastanak, drago mi je što im mogu reći, on (Tramp) nije bio tamo - rekao je Trampov advokat. No pitanje koje zanima specijalnog istražitelja Roberta Milera (Mueller) nije je li Tramp bio na sastanku već je li unaprijed obaviješten o njemu i dao za njega zeleno svjetlo - kao što ga ne zanima je li Tramp osobno hakirao servere demokrata, već je li znao za rusko hakiranje i je li svoju predizbornu kampanju koordinirao s naporima Rusije da kombinacijom hakiranja, online propagande i dezinformacija utječu na ishod američkih izbora.

Tramp sve ovo vrijeme tvrdi da nije znao za sastanak, što je još jednom ponovio na Twitteru u petak, optuživši svog bivšeg advokata da "izmišlja priče kako bi se izvukao iz nevezanih nevolja".

Štaviše, Trampov sin, koji je bio na sastanku, izjavio je u svjedočenju pred Kongresom da nije obavijestio oca o sastanku.

Džulijani: Miler je u sukobu interesa, ali ne znam tačno kakvom

Tramp je jučer u nizu tvitova napao Milera zbog istrage o dogovoru s Rusijom tokom američkih predsjedničkih izbora. 

- Nije bilo dogovora - izjavio je po ko zna koji put Tramp na Twitteru i još jednom istragu nazvao "namještenim lovom na vještice". Također, u objavama je ustvrdio da je Miler u "sukobu interesa, koji uključuje sporne poslovne veze zbog kojih ne bi trebao voditi istragu".

Optužio je i Milera da je u proces uključio "previše demokratskih istražitelja" te iznio lažnu tvrdnju da je "sumnjivi dossier" koji je o njemu prije izbora sastavio bivši britanski špijun Kristofer Stili (Christopher Steele) bio povod za pokretanje FBI-eve istrage o dogovoru s Rusijom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.