GLOBUS

Asanžu istječe vrijeme: Ekvador želi da ga se riješi, hoće li nakon šest godina uskoro izaći iz ambasade

Asanž već šest godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu

Blic.rs

31.7.2018

Sudbina Džulijana Asanža (Julian Assange) uskoro bi mogla biti riješena. Ekvador, u čijoj se ambasadi u Londonu nalazi osnivač Wikileaksa već šest godina, razgovara s Velikom Britanijom o mogućim rješenjima za Asanža. 

Posljednjih mjeseci odnosi su se pogoršali između Ekvadora i Asanža, a uzrok su nezadovoljstvo zbog nekih Asanžovih stavova, posebno njegove podrške separatistima u Kataloniji. Ekvador je u martu ukinuo njegov sistem komunikacija s vanjskim svijetom, a zatim u maju objavio da se ukidaju dodatne sigurnosne mjere u ambasadi te zemlje u Londonu, prenosi Blic.rs.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno posjetio je Veliku Britaniju protekle sedmice, kada je i istakao vlade rade na beizlaznoj situaciji u kojoj se našao Asanž.

- Pitanje Asanža se razmatra s britanskom vladom i znam da smo već uspostavili kontakt s Asanžovim advokatima da nađemo izlaz - rekao je Moreno u razgovoru za španski dnevnik ''Pais''.

Predsjednik Ekvadora je rekao da treba da se nađe izlaz za Asanža, izlaz koji bi štitio njegova prava, a prije svega njegovo pravo na život, a koji bi istovremeno dao Ekvadoru mogućnost da nema više "nešto što nesumnjivo predstavlja problem" za tu zemlju.

Moreno smatra da bi "idealno" rješenje bilo da Asanž prihvati neku "kaznu" zbog kršenja britanskih propisa o uvjetnom puštanju na slobodu i zatim da bude izručen nekoj zemlji gdje nije izložen opasnosti.

Moreno je ranije opisivao Asanža kao "naslijeđeni problem", a iz ministarstva vanjskih poslova te zemlje stigla je izjava da trenutno ne vide dugoročno rješenje situacije.

Asanž strahuje da, ukoliko izađe iz ambasade, može biti uhapšen i zatim izručen u SAD da mu se sudi za objavljivanje brojnih američkih vojnih tajni i diplomatskih dokumenata preko Wikileaks 2010. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.