GLOBUS

Šta se desilo s avionom na letu MH370: Propala malezijska istraga o najvećoj misteriji u historiji

Očajne porodice koje tragaju za najmilijima

Index.hr

31.7.2018

Malezijske vlasti objavile su u ponedjeljak da nisu uspjele utvrditi razlog nestanka aviona na letu MH370 ''Malaysia Airlinesa'', koji je odnio 239 života. 

Službenici su izjavili da su ipak isključili nekoliko mogućnosti, među njima psihičko stanje pilota, tehnički kvar te daljinsko upravljanje operativnim sistemom.

Glavni istražitelj Kok So Čon (Kok Soo Chon) izjavio je da je avion ručno skrenut natrag prema Maleziji, ali nije bilo moguće utvrditi je li njime tada upravljao pilot. 

- Ne možemo isključiti intervenciju treće strane. 

Dodao je da će vlasti pokrenuti novu istragu "ako avion bude pronađen".

Porodice putnika iz nestalog aviona ''Malaysia Airlinesa'' na letu MH370 rekle su u ponedjeljak da izvještaj istrage koje im je predstavljeno nema novih otkrića o razlogu tajanstvenog nestanka letjelice, prenosi Index.hr.

U izvještaju se ističu pogreške i protokoli te smjernice koji nisu poštovani, rekle su porodice izvjestiteljima nakon brifinga.

Šef malezijske civilne avijacije Azharudin Abdul Rahman dao je otkaz nakon objave izvještaja te preuzeo odgovornost za pogreške u kontroli leta u Kuala Lumpuru.

- Nadamo se da te pogreške neće biti ponavljane te da su poduzete mjere oko njihova sprečavanja u budućnosti - rekla je Grejs Nejtan (Grace Nathan), advokatica čija je majka bila u avionu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.