PIRINEJSKI POLUOTOK

Ekstremni toplotni val pogodit će Španiju i Portugal, temperature će biti i do 50 stepeni

Ilustracija

Agencije

31.7.2018

Meteostranica "Severe Weather Europe" jučer je najavila da se ove sedmice na Pirinejskom poluotoku očekuju iznimno visoke temperature, koje bi mogle prijeći i 45 stepeni Celzijusa, a tada su dodali i kako se radi o modelu prognoze koji će se s većom sigurnošću moći potvrditi kasnije kroz sedmicu.

Danas su, pak, objavili kako je ekstremni toplotni val potvrđen za Pirinejski poluotok te kako će temperature doseći i 50 stepeni.

Takve temperature posebno se očekuju u pojedinim dijelovima zapadne Španije te u središnjim dijelovima Portugala.

Javljaju kako je posljednji model potvrdio razvoj ekstremnog toplotnog vala na Pirinejskom poluotoku krajem ove sedmice. Prognoziraju kako će se temperature na nadmorskoj visini oko 1.500 metara kretati od 30 do 31 stepen, ali kako će te vrijednosti porasti krajem sedmice. 


Od petka do nedjelje tako se očekuje da će maksimalne popodnevne temperature dosezati vrijednosti od 25 do 50 stepeni u zapadnoj Španiji i središnjem Portugalu.

U tim dijelovima Španije se u petak, naprimjer, očekuju maksimalne vrijednosti temperature od 44 do 46, a u Portugalu od 45 do 49 stepeni.

U nedjelju se, pak, očekuju temperature od 44 do 47 stepeni za navedene dijelove Španije te od 47 do 51 stepen za navedene dijelove Portugala.

Čini se kako će u nedjelju temperature neznatno oslabiti te će se u Španiji kretati od 42 do 45, odnosno od 46 do 50 stepeni u Portugalu.

"Severe Weather Europe" upozorava kako se radi o ekstremnim vremenskim uvjetima koji mogu znatno pojačati opasnost od požara te pozivaju stanovnike na oprez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.