SVIJET

Ahed Tamimi, Palestinka koja je išamarala izraelskog vojnika: "Nije mi žao"

Ahed Tamimi ( Arhiv)

Index.hr

31.7.2018

Ahed Tamimi, nedavno oslobođena palestinska tinejdžerica, koja je protestirajući udarala izraelskog vojnika te zbog toga završila u zatvoru, kazala je dva dana nakon izlaska iz zatvora da ne osjeća žaljenje zbog udaranja izraelskog vojnika u viralnoj snimci koja joj je donijela 8-mjesečnu zatvorsku kaznu.

- Ja bih rekla da je to bila normalna i prirodna reakcija. Bilo ko na mom mjestu bi vjerovatno učinio isto - rekla je danas 17-godišnja Tamimi okupljenim novinarima u dvorištu svoje kuće na Zapadnoj obali.

Također, s obzirom na okolnosti i situaciju, da, vjerovatno da sam znala da će me to stajati osam mjeseci u zatvoru, napravila bih isto - nadodala je Tamimi. 

Tamimi, koja je iz zatvora puštena u nedjelju, postala je nakon objavljivanja videosnimka simbol palestinskog otpora izraelskoj vojnoj okupaciji, dok ju s druge strane brojni Izraelci optužuju da je provokatorica koja je htjela izazivati vojnike pred kamerom. 

Njenom rođaku izraelski vojnik gumenim metkom smrskao je lice 

U decembru 2017. video na kojem se vidi kako Tamimi, tada 16-godišnjakinja, šamara i udara vojnika na prilazu svoje kuće postao je viralan. Uhapšena je nedugo nakon toga i osuđena potom na osmomjesečni zatvor. 

Tamimi također napominje kako se ''osjećala izrazito frustrirano i ljuto'' dok je udarila vojnika, jer je njen rođak tinejdžer bio teško povrijeđen gumenim metkom prilikom sedmičnog potesta protiv izraelske okupacije u njenom rodnom gradu Nabi Salehu.  

Tamimi se suzdržala od svrstavanja uz bilo koju političku stranku, no i dalje će nastaviti s političkim aktivizmom i studirati pravo. 

- Izgubila sam ovo razdoblje svog života, razdoblje kada si tinejdžer, razdoblje kada si dijete, imam osjećaj kao da su mi to ukrali - zaključila je Tamimi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.