SVIJET

Lopovi opljačkali krune švedske kraljevske porodice, pobjegli gliserom

Policija Švedske

Fena

1.8.2018

Lopovi su opljačkali dvije krune i zlatnu kuglu iz kolekcije švedske kraljevske porodice, bježeći na motornom čamcu nakon pljačke.  

Neprocjenjivi artefakti ukradeni su iz katedrale u Strangnasu, otpilike sat vožnje od prijestonice Štokholma u popodnevnim satima u utorak, saopćila je policija.

Pljačkaši su provalili u staklom ograđeni prostor u kome su se držali artefakti sa sahrane kralja Karla IX i njegove supruge kraljice Kristine i ukrali su dvije krune i zlatnu kuglu (sfera) iz 17. stoljeća.

Pljačkaši su potom pobjegli na gliseru koji ih je čekao samo nekoliko stotina metara udaljenosti na jezeru Malaren, trećem po veličini švedskom jezeru, saopćila je policija.

Nikakva hapšenja nisu izvršena i za sada osumnjičeni nisu identificirani, ali je policija sada javno objavila pljačku u pokušaju da pronađe dragocjenosti.

- Želimo raširiti informaciju i slike tih predmeta tako da oni mogu biti identificirani kao ukradeni predmeti - izjavio je policijski portparol Tomas Agnevik (Thomas Agnevik).

Kralj Karl IX umro je u 1611., a njegova supruga Kristina u 1625. godini. Opljačkani artefakti su neprocjenjivi i takve predmete bit će veoma teško prodati na otvorenom tržištu.

- Ono što se dešava s takvom vrstom predmeta je da se oni otkriju prije ili kasnije, jer je veoma malo ljudi koji su spremni da se bave njima - kazao je Agnevik.

- Gajimo velika nadanja da će oni biti vraćeni - kazao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.