GLOBUS

Ispraćeni posmrtni ostaci 55 američkih vojnika poginulih u Korejskom ratu

Arhiv

Fena

1.8.2018

Ceremonija repatrijacije posmrtnih ostataka 55 američkih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu (1950.-1953.) održana je danas u južnokorejskoj zračnoj bazi Osan, 60 kilometara udaljenoj od glavnog grada Seula.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Južne Koreje Song Young-moo, general Vinsent Bruks (Vincent Brooks), komandir američkih snaga u Koreji kao i američki ambasador u Južnoj Koreji Hari Haris (Harry Harris).

Ceremonija je održana nakon što je Sjeverna Koreja 27. jula vratila posmrtne ostatke 55 američkih vojnika.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) dogovorio se u Singapuru na samitu 12. juna da vrati posmrtne ostatke američkih vojnika. 

Prema saopćenju UN-ove komande, procjenjuje se da su od 1990. godine pronađeni posmrtni ostaci 629 poginulih vojnika. Sjeverna Koreja je navodno identificirala 200 vojnika, za koje se vjeruje da su bili američki vojnici ubijeni u ratu, prenosi Xinhua.

Dva američka vojna transportna aviona će odnijeti posmrtne ostatke na Havaje, gdje će u laboratorij naučnici pokušati izvršiti identifikaciju prije nego što budu pokopani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.