Erdoan najavio uvođenje smrtne kazne u Turskoj

Agencije
01.08.2018 21:33

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan najavio je da bi Turska uskoro mogla ponovo da uvede smrtnu kaznu.

Erdoan je na sahrani žene koja je sa svojom jedanaestomjesečnom bebom ubijena u eksploziji bombe blizu granice sa Irakom, rekao da će Turska nastaviti da se bori protiv kurdskih pobunjenika, koje turske vlasti smatraju odgovornim za napad. Žena stara 24 godine poginula je jučer sa sinom u eksploziji bombe postavljene pored puta kada se vraćala iz posjete suprugu, naredniku u turskoj vojsci. Ona je poginula na licu mjesta, dok je dijete podleglo ranama u bolnici.

Erdoan je na sahrani u gradu Sivas, u centralnoj Turskoj, rekao da će borba protiv zabranjene Radničke partije Kurdistana biti nastavljena "sve dok postoji makar i jedan terorista".

Odgovarajući na povike okupljenih da se uvede smrtna kazna, turski predsjednik je rekao se neće ustezati da potvrdi najtežu kaznu ako parlament usvoji takav zakon. On je dodao da su "koraci koje će Turska preduzeti tom pitanju blizu".

U Turskoj niko nije pogubljen od 1984, a ta država je i zvanično ukinula smrtnu kaznu 2004, u okviru napora da se pridruži Evropskoj uniji.

NA VRH