GLOBUS

Katastrofalan bilans u Poljskoj: Utopila se 251 osoba

Agencije

2.8.2018

Samo tokom utorka, kada su Poljaci na plažama masovno potražili spas pred nesnosnom žegom, udavilo se šestero Poljaka.

Od početka sezone 251 čovjek, saopćio je centar za sigurnosti pri poljskoj vladi.

Centar za sigurnost je uputio apel Poljacima da ne pokušavaju da se rashlade na divljim plažama, gdje nije sigurno, i da nikako ne ulaze u rijeke, jezera ili more pošto su popili alkoholno piće jer su to glavni uzroci tragedija.

- 251 osoba udavila se ove sezone. Nemoj biti sljedeća žrtva - apelirao je centar na Poljake.

U Poljskoj danas kulminira val vrućina koje su zahvatile i cijelu srednju Evropu s atipičnim temperaturama i višim od 36 stepeni i mogućim olujama, a meteorolozi su objavili drugi stepen uzbune, a ni naredni dani neće donijeti veće osvježenje.

Zbog vrućina skraćeno je radno vrijeme činovnika u poljskoj državnoj upravi, a glavna inspekcija rada apelirala je na poslodavce da i oni skrate radno vrijeme zaposlenima, posebno onima čije je radno vrijeme duže od osam sati.

Policija je i s početkom vrućina apelirala na Poljake da ne ostavljaju djecu u zaključanim parkiranim automobilima kada idu u kupovinu jer se za čas pretvaraju u prave pećnice.

Međutim, u Poznanju je jedan otac na više od 40 minuta ostavio u pregrijanom automobilu, predvečer, ali na temperaturi od 30 stepeni dvoje djece od tri i šest godina, javljaju poljski mediji.

Prolaznici su primijetili da je djeci loše i da roditelja nigdje nema, a po savjetu policije razbili su prozore, međutim, otac umjesto da zahvali za spas djece, pobjesnio je što su mu oštetili automobil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.