GLOBUS

Lavrov: Američki senatori su smiješni, nismo mi izmislili društvene mreže

Fena
02.08.2018 16:04

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je na marginama sastanka Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru prokomentirao zaključke komiteta SAD o obavještajnim poslovima o "uplitanju" Rusije, nazvavši ih smiješnim.

- Jednostavno mi je smiješno kada čujem da smiješnim slikama pokušavaju potkopati američku demokratiju. To je, prema meni, pojava neke prevelike paranoje, nekarakterno za američke zakonodavce, napuhavanje ovakvih senzacija ni iz čega, na praznom mjestu. Nismo mi izmislili društvene mreže, nismo mi insistirali da one budu otvorene za svakoga - prokomentirao je Lavrov zaključke američkog komiteta Senata za obavještajne poslove da se u Rusiji koriste društvene mreže po principu "manje vijesti, više memova".

Rusija se optužuje da pokušava manipulirati mišljenjima Amerikanaca uz pomoć smiješnih slika na internetu.

Također se Lavrov osvrnuo i na situaciju u Siriji, rekavši da Rusija smatra kontraproduktivnim pokušaje nekih vanjskih igrača da sami rješavaju sudbinu Sirijaca.

- Postoje neki vanjski igrači koji bi željeli rješavati pitanje Sirije. Ko treba rukovoditi tom zemljom, kako ona treba izgledati, šta se treba nalaziti u ustavu? Mi ne podržavamo takve pokušaje, smatramo ih kontraproduktivnim - zaključio je Lavrov, prenosi Sputnik.

NA VRH