GLOBUS

Ahed Tamimi: Spremna sam ići u zatvor stotinu puta zbog borbe za svoju zemlju

AFP

Fena

2.8.2018

Ikona palestinskog otpora i mlada aktivistica Ahed Tamimi izjavila je za RT da će nastaviti s borbom za palestinski cilj, uprkos poteškoćama s kojima se suočavala u izraelskom zatvoru. Tamimi tvrdi da će riskirati ponovni odlazak u zatvor zbog borbe za svoju zemlju.

Tinejdžerka, koja je postala simbol palestinskog otpora, čak je nazivana palestinskom Ivanom Orleankom, u nedjelju je oslobođena iz zatvora nakon što je odslužila kaznu od osam mjeseci zbog napada na izraelske vojnike.

- Nadam se da niko neće proći kroz ovo kroz šta sam ja prolazila. Ja sam, međutim, zadovoljna što sam boravila tamo zbog svojih uvjerenja. Spremna sam ići u zatvor još stotinu puta ukoliko to donosi dobro mojoj zemlji - izjavila je 17-godišnjica aktivistica za RT.

Tamimi dolazi iz porodice palestinskih aktivista za slobodu palestinskog naroda i ranije je bila u konfliktnim situacijama s izraelskim vojnicima. U decembru prošle godine  snimljena je kako odguruje, udara i šamara dvojicu naoružanih izraelskih vojnika, koji su bili u raciji po njenom selu Nabi Saleh, na Zapadnoj obali. 

Njena majka Nariman i 20-godišnja rodica Nour, također, su učestvovale u suprotstavljanju izraelskim vojnicima. Nakon konfrontacije sve tri žene su uhapšene. Snimak incidenta pojavio se na društvenim mrežama, pomažući u stvaranju imidža Ahed kao simbola palestinskog otpora.

- Znala sam da će me uhapsiti. To je uobičajena stvar kada živite pod izraelskom represijom - izjavila je Tamimi, govoreći o incidentu koji je doveo do njenog hapšenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.