GLOBUS

Zbog štrajka: Ajfelov toranj već drugi dan zatvoren za posjetioce

Arhiv

Srna

2.8.2018

Čuveni Ajfelov toranj u Parizu je već drugi dan zatvoren usljed štrajka zaposlenih zbog nove politike pristupa ovoj znamenitosti, što uzrokuje dugo čekanje za posjetioce, javili su francuski mediji.

Najpoznatija turistička lokacija u Francuskoj zatvorena je jučer, usljed spora sindikata radnika s upravom, zbog odluke da se odrede posebni liftovi za posjetioce koji su svoje ulaznice kupili prije dolaska i one koji to čine na licu mjesta.

Uprava Ajfelovog tornja, u isto vrijeme, izdvaja polovinu dnevnih karata za online kupce, a ne kao ranije 20 posto.

Radnici tvrde da su promjene prouzrokovale nejednake redove, u kojima su oni koji karte kupuju na licu mjesta čekali i do tri sata, dok su oni koji su karte kupovali na internetu čekali do jedan sat.

AFP navodi da zaposleni žele više fleksibilnosti u pristupu prema hiljadama posjetilaca koji se nadaju da će se popeti na vrh Ajfelovog tornja tokom špica ljetne turističke sezone.

Turisti koji su se jutros pojavili u blizini Ajfelovog tornja nisu znali zbog čega radnici štrajkuju, jer su na ovo turističko mjesto postavljeni znakovi na kojima samo piše da je zatvoreno za posjetioce.

Pregovori između radnika i uprave danas su nastavljeni, nakon što su zaposleni održali zasjedanje generalne skupštine sindikata radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.