GLOBUS

Komemoracija Torvaldu Stoltenbergu

Srna

2.8.2018

U Oslu je danas održana komemoracija i posljednji ispraćaj norveškom diplomati Torvaldu Stoltenbergu (Thorvald), koji je tokom krize u bivšoj Jugoslaviji bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a.

U knjigu žalosti u Oslu danas se upisala ambasadorica Srbije Suzana Bošković-Prodanović, jedini predstavnik s prostora bivše Jugoslavije, što predstavlja potvrdu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Norveške i Srbije, čemu je veliki doprinos dao upravo Torvald Stoltenberg.

Torvald Stoltenberg, koji je prije tri godine proglašen za počasnog građanina Beograda, preminuo je 13. jula u 87. godini.

Rođen je 8. jula 1931. godine u Oslu, a u nekoliko navrata bio je ministar vanjskih poslova i odbrane Norveške, te vršio funkciju visokog komesara za izbjeglice UN-a.

U maju 1993. godine bio je dopredsjedavajući Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Uz američkog ambasadora Pitera Galbrajta (Peter Galbraith), bio je predstavnik međunarodne zajednice prilikom potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995. godine.

Diplomatsku karijeru počeo je u San Francisku 1958. godine, a već naredne godine premješten je u Ambasadu Norveške u Beogradu, gdje je u dva navrata proveo ukupno sedam godina.

Torvald Stoltenberg otac je dvije kćerke i sina Jensa, koji trenutno vrši funkciju generalnog sekretara NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.