SAD - SJEVERNA KOREJA

Predsjednik Donald Tramp primio pismo od Kim Jong-una, očekuje novi sastanak

AFP

Agencije

2.8.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u srijedu je primio pismo sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una povezano s njihovim nedavnim razgovorima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, saopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Dvojica čelnika su prigodom susreta u junu u Singapuru objavila postizanje dogovora u kojem je Kim potvrdio svoju "čvrstu" predanost denuklearizaciji, no od tada u tom pitanju nije postignut velik napredak.

- Tekuća korespondencija dvojice čelnika nastavlja se na njihov sastanak u Singapuru i usmjerena je na realizaciju obveza iz zajedničke izjave SAD i DPRK - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sara Sanders (Sarah)

Tramp je o pismu tvitao u četvrtak, zahvalivši Kimu na vraćanju posmrtnih ostataka više Amerikanca poginulih u Korejskom ratu 1950-53. godine.

Američki predsjednik je u tvitu napisao da očekuje skori ponovni susret s Kimom, no trenutno nema planova za održavanje drugog samita dvojice čelnika.

Predsjednik SAD je u više prigoda rekao da je sporazum postignut s Kimom bio pozitivan jer je Sjeverna Koreja od tada obustavila ispitivanja nuklearnog oružja i raketa i počela vraćati posmrtne ostatke američkih vojnika.

- Mislim da će to vrlo dobro ispasti. Nema testova, rakete ne lete. No vidjet ćemo što će biti - rekao je svojim podržavateljima na skupu u u Tampi, na Floridi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.