GLOBUS

Bijela kuća: Rusija se ponovo pokušava umiješati u izbore

Arhiv

Avaz.ba

2.8.2018

Rusija pokušava sabotirati izbore za američki Kongres u novembru, kao i predsjedničke izbore 2020, saopćio je direktor američkih obavještajnih službi Den Koats (Daniel Coats) na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenio je Glas Amerike (VOA).

Ilegalna aktivnost, kako je naveo, obuhvata napore da se obeshrabre građani da izađu na izbore, ilegalno finansiranje kampanja, sajber napade na izbornu infrastrukturu i upade u kompjutere izbornih kandidata i zvaničnika.

O ruskom miješanju govorili su i savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John), sekretarka za unutrašnju sigurnost Kirsten Nilsen (Nielsen), direktor Nacionalne sigurnosne agencije Pol Nakasone (Paul) i direktor FBI Kristofer Rej (Christopher A. Wray), koji je rekao da je biro pokrenuo istragu miješanja u američke izbore.

Lideri obavještajnih službi pokušali su i da uvjere američku javnost da preduzimaju sve što mogu da bi suzbili tu prijetnju.

- Obavještajna zajednica i dalje je zabrinuta zbog prijetnji po predstojeće američke izbore, i kongresne u novembru i predsjedničke 2020. Kada je riječ o ruskom miješanju u izbore za Kongres, i dalje smo svjedoci sveobuhvatne kampanje Rusije koja pokušava da oslabi i podijeli SAD - rekao je Koats. 

- Svjesni smo da Rusija nije jedina zemlja koja želi da utječe na naše unutrašnje političke prilike. Znamo da postoje drugi koji imaju kapacitete za to i možda razmišljaju o miješanju. Nastavit ćemo da pratimo situaciju i da upozoravamo na te aktivnosti - zaključio je Koats.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.