Osumnjičena ruska špijunka radila u Ambasadi SAD u Moskvi više od 10 godina

Index.hr
03.08.2018 08:13

Foto: Američka ambasada u Moskvi

Osumnjičena ruska špijunka radila je u američkoj ambasadi u Moskvi više od 10 godina, objavio je Guardian. 

Ruskinja je godinama radila za američku tajnu službu, a osumnjičena je za špijuniranje nakon rutinske sigurnosne provjere Stejt Departmenta u 2016. godini, izjavio je viši službenik administracije za američke medije, prenosi Index.hr.

Stejt Department je otkrio da se žena redovito potajno sastajala s ruskom obavještajnom službom (FSB). "Davala im je puno više informacija nego što je smjela", izjavio je službenik.

Regionalni ured za sigurnost upozorio je ambasadu na osumnjičenu špijunku u januaru prošle godine i dobila je otkaz prošlog ljeta, nakon što je uhvaćena na djelu, izjavio je službenik.

Ruskinja je imala pristup online sustavu američke tajne službe, ali nije imala pristup strogo povjerljivim informacijama pa ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, rekao je američki službenik.

Osoba upoznata sa slučajem izjavila je za CNN da je Ruskinju zaposlio Stejt Department, ali je obavljala poslove i za tajnu službu. State Department odbio je komentirati slučaj: "Ne komentiramo optužbe povezane s obavještajnim službama i nemamo informacije za vas o ovom navodnom incidentu".

NA VRH