ISPOVIJEST

Bin Ladenova majka prvi put progovorila o svom sinu: Nisam mogla ni zamisliti da će postati terorist

Osama bin Laden

Dnevnik.hr.

3.8.2018

Gotovo 17 godina nakon napada na njujorške "blizance", porodica Osame bin Ladena, odgovornog za taj teroristički čin, mora se nositi s njegovim činom, a sada je njegova mama Alia Ganem progovorila o njemu. 

S dvojicom sinova i suprugom, Alia Ganem živi u raskošnom domu u Džedahu u Saudijskoj Arabiji, gdje je dio života proveo i ubijeni vođa El-Kaide, prenosi "Dnevnik.hr".

- Bio je veoma dobro dijete i mnogo me volio. Teško mi je jer smo često bili odvojeni jedno od drugoga. Moj prvi sin i u djetinjstvu je bio veoma sramežljiv. Tek kad je počeo studirati ekonomiju, malo se opustio jer su ga kolege i okruženje u kojem je boravio promijenili - rekla je Osamina majka za "The Guardian".

- Dijete za poželjeti. Sve dok nije u dvadesetim godinama upoznao neke čudne ljude s kojima je počeo provoditi dosta vremena. Govorila sam mu da se drži dalje od njih, no nije me slušao.

Ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Afganistan kako bi se borio protiv Rusa. Njegov brat Hasan kaže kako su tad svi u porodici bili ponosni na njega. Kao pripadnik mudžahedina slavljen je kao heroj u Afganistanu i Saudijskoj Arabiji. Kad su u avgustu 1990. američke trupe iz Saudijske Arabije ušle u Kuvajt, Osama počinje širiti El-Kaidu i počinje se povezivati s ostalim terorističkim grupama.

- Nikad nisam mogla ni pomisliti da će postati terorist. Cijela porodica bila je veoma uznemirena. Nisam željela da se to dogodi. Ni danas mi nije jasno zašto je odbacio svoj stari život. Nakon napada na Njujork svi smo bili u šoku. Znali smo da je to njegovo djelo i s kakvim ćemo se posljedicama morati nositi - rekla je Bin Ladenova majka, koja ga je posljednji put vidjela u Afganistanu 1999., dvanaest godina prije nego što će njen sin izvršiti jedan od najgorih terorističkih napada u novijoj američkoj historiji.

Bin Ladena su ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice (SEAL) 2011. godine u Abotabadu, gradu na sjeveroistoku Pakistana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.