GLOBUS

Evropa gori: Paklene vrućine nam slijede, temperature će prelaziti preko 45 stepeni

24sata.hr

3.8.2018

Gotovo cijelu Evropu pogodio je toplotni val, a mnogi strahuju da bi danas mogli pasti i novi temperaturni rekordi. Najviše su na udaru Španija i Portugal, gdje bi se dnevne temperature mogle popeti čak do 47 Celzijevih stepeni.

Meteorolozi, kako javlja BBC, tvrde kako postoji 40 posto mogućnosti da temperatura u nekim dijelovima Pirinejskog poluotoka premaši 48 stepeni, najvišu temperaturu izmjerenu u Evropi otkad je mjerenja. Bilo je to 1977. godine u Atini.

Druga najviša temperatura zabilježena je 2003. godine u portugalskoj Amareleji, 47,4 stepena, a treća u španskom Monotoru, gdje je prošle godine u julu bilo 47,3 stepena, prenosi "24 sata".


Meteoalarm za Španiju i Portugal izdao je crveno upozorenje i vrijeme okarakterizirao kao vrlo opasno i potencijalno rizično za ljudske živote.

Ništa bolje nije ni u Italiji, gdje su se na udaru toplotnog vala našli Rim, Firenca, Venecija...Švicarska policija zbog vrućine je vlasnicima pasa preporučila da svojim ljubimcima zaštite šape kako bi mogli hodati po vrućem asfaltu.

Vrućine nisu zaobišle ni sjever Evrope - u Velikoj Britaniji danas bi se temperature mogle popeti do 33 stepena, u Švedskoj su zabrinuti zbog topljenja glečera na planini Kebnekaise, a u Norveškoj su vlasti upozorile vozače da paze na ovce i sobove koji bježe u tunele kako bi se spasili od vrućina.

Stručnjaci tvrde da su klimatske promjene dovele do toga da je opasnost od toplotnih udara u Evropi danas dupolo veća u odnosu na prije 10 i više godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.