FRANCUSKA

Prekinut štrajk, Ajfelov toranj ponovo otvoren za posjetioce

AFP

Srna

3.8.2018

Ajfelov toranj ponovo je otvoren za posjetioce, nakon što je uprava postigla dogovor sa zaposlenima da prekinu štrajk koji je započet zbog toga što turisti predugo čekaju u redovima, javili su francuski mediji. 

Toranj je ponovo otvoren nakon što su zaposleni u srijedu, 1. avgusta, započeli štrajk, u znak protesta zbog nove politike uprave tornja, prema kojoj se posebni liftovi koriste za one koji su karte kupili putem interneta i one koji to čine na licu mjesta.

Uprava Ajfelovog tornja sada izdvaja polovinu dnevnih karata za internet kupce, koji moraju da odaberu konkretno vrijeme kada žele da posjete toranj. Ranije je za kupce na internetu izdvajano 20 posto dnevnih ulaznica.

Sindikati radnika tvrde da bi promjene koje su uvedene početkom jula mogle dovesti do nejednakih redova, pri čemu oni koji kupuju ulaznice na licu mjesta čekaju i do tri časa, dok oni koji su rezervirali karte putem interneta čekaju najviše jedan sat.

Ponovno otvaranje Ajfelovog tornja predstavlja olakšanje za turiste, nakon što nekoliko hiljada njih nije moglo da posjeti ovu čuvenu građevinu tokom štrajka.

Na ovoj turističkoj lokaciji u Parizu zaposleno je 340 radnika, koji su u posljednjih nekoliko godina organizirali štrajkove zbog problema, među kojima su džeparenje i održavanje tornja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.