REAKCIJE

Zaharova: Ne znamo ništa o Ruskinji koja je bila zaposlena u Ambasadi SAD u Moskvi

Agencije

Srna

3.8.2018

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ne zna ništa o Ruskinji koja je bila zaposlena u Ambasadi SAD u Moskvi, a navodno, je radila i za rusku obavještajnu službu, rekla je portparol Ministarstva Marija Zaharova. 

Ona je rekla da "ne zna o kome, niti o čemu je riječ" i da će ministarstvo vanjskih poslova razmotriti informacije u vezi sa ovim slučajem ukoliko one postoje.

- Ukoliko postoje neke konkretne informacije, neka nam ih proslijede i mi ćemo ih razmotriti. U svakom slučaju, nemoguće je komentarisati takve neosnovane optužbe - istakla je Zaharova.

Iz Ambasade SAD u Moskvi odbili su da prokomentiraju navode dnevnog lista "Guardian" da je "ruski špijun godinama radio u Ambasadi".

- Ne komentarišemo izvještaje o aktivnostima specijalnih službi, niti o pitanjima u vezi sa zaposlenima. Nemamo komentar ni na ove tvrdnje - saopćeno je iz pres-službe Ambasade SAD u Moskvi.

"Guardian" je objavio da se vjeruje da je Ruskinja, koja je više od deset godina bila zaposlena "u središtu američke Ambasade u Moskvi", imala pristup unutrašnjoj mreži agencije i sistemima elektronskih poruka, koji joj je potencijalno omogućio uvid u strogo povjerljive dokumente, uključujući raspored predsjednika i potpredsjednika, prenio je TASS.

Prema pisanju lista, Ruskinja je otpuštena prošlog ljeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.