GLOBUS

Niki Hejli: Rusija krši sankcije protiv Sjeverne Koreje, njihovim radnicima izdaju dozvole za rad

Agencije

3.8.2018

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley ) optužila je danas Rusiju da krši sankcije protiv Sjeverne Koreje koje su uvele UN. 

Prema njenim riječima, postoje dokazi da Moskva sjevernokorejskim radnicima izdaje dozvole za rad. Ona je rekla da Rusija ne može podržavati sankcije samo na riječima, a onda da ih krši svojim djelima. Rusija je demantirala da je narušila sankcije Ujedinjenih naroda kojima se zabranjuje zapošljavanje građana Sjeverne Koreje i nije dovela nove radnike iz te zemlje u Rusiju.

Kako je za agenciju Interfax rekao ambasador Rusije u Sjevernoj Koreji Aleksandar Matsegora, nove radne dozvole izdate su radnicima iz Sjeverne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima.

Zaoštravanje zbog hapšenja svećenika iz SAD!

Američki list "The Wall Street Journal " je, pozivajući se na podatke ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, napisao da je više od 10.000 sjevernokorejskih radnika registrirano u Rusiji od septembra, a da je od početka ove godine izdato 700 novih dozvola.

Time je Rusija potencijalno prekršila sankcije UN-a uvedene kako bi se smanjio priliv novca u Sjevernu Koreju i pritisnuo Pjongjang da odustane od nuklearnog naoružanja. I zvaničnici UN-a istražuju je li došlo do kršenja sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.