Sud naredio Trampu da opet pokrene program DACA, koji onemogućava deportaciju imigranata

Fena

Foto: AFP


Savezni sudija iz Vašingtona Džon Bejts (John Bates) naredio je administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da opet pokrene program DACA, koji je onemogućavao deportaciju imigranta, koji su u Sjedinjene Američke Države ušli ilegalno kao djeca, prenose agencije.

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) uveo je program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) 2012. godine, a nastojanje njegovog nasljednika u Bijeloj kući da ga ukine udruženja za zaštitu ljudskih prava i druge organizacije pokušavaju sudskim putem osporiti od 12. marta.

Sudija Bejts objavio je odluku u petak navečer, ali je dao administraciji rok za žalbu do 23. avgusta.

Isti je sudija u aprilu odlučio da nema razloga za prekid programa i odobrio je administraciji rok od 90 dana da ponudi bolja objašnjenja zašto bi taj program trebao biti okončan i zato neće odobravati novi rok, objasnio je Bejts.

Program DACA, koji obuhvata najmanje 700.000 mladih ljudi, zvanih "sanjari", štiti te mlade ljude od deportacije i daje im dozvolu rada na dvije godine, nakon čega moraju ponovno zatražiti da budu obuhvaćeni programom.

Predsjednik Tramp ponavljao je da će podržati DACA-u ako zastupnici izglasaju gradnju zida na američko-meksičkoj granici i usaglase se s izmjenom useljeničkog zakona, prema kojem bi pravo ulaska u SAD imali oni koji to zaslužuju.

Američki Kongres dosad nije uspio donijeti zakon o sudbini "sanjara" niti odlučiti o načinu na koji bi ti ljudi mogli zatražiti državljanstvo.

Ako odluka donesena na sudu u petak stupi na snagu, administracija će je morati prihvatiti.

Više o temi Donald Trump

KOLUMNA
Predsjednik nije Cezar ni kralj
NA VRH

Podijeli članak na