UŽAS

Američka policija pronašla 11 izgladnjele djece u skladištu u Novom Meksiku

Uhapšeni muškarci

Agencije

6.8.2018

Jedanaestero izgladnjele djece u dobi od godinu do 15 godina spašeno je iz oronulog skrovišta u kojem su ih u neljudskim uvjetima držali naoružani muškarci u američkoj saveznoj državi Novom Meksiku, objavila je danas lokalna policija. 

- Dvojica muškaraca uhapšena su, a djeca pronađena u najgorim životnim uvjetima koje sam ikada vidio - rekao je lokalni šerif, prenosi CNN.

Dodao je da su djeca bila bosa, odjevena u dronjke i izgledala kao "izbjeglice iz Trećeg svijeta". Policija je izvela premetačinu kada je dobila poruku "Umiremo od gladi, trebamo vodu i hranu".

- Policajac sam 30 godina. Takvo nešto nikada nisam vidio. Nevjerovatno - rekao je šerif Džeri Hogrefe (Jerry). 

- Bili su mršavi, rebra su im se vidjela, bili su prljavi i vrlo uplašeni. U zabačenom skrovištu nije bilo struje i vode, a jedina hrana bilo im je nekoliko krumpira i kutija riže - navodi se. 

Operacija je provedena u sklopu potrage za trogodišnjim djetetom nestalim prije nekoliko mjeseci. Potraga je počela prošle godine u Jonesboru u Georgiji kad je Siraj Vahaj (Wahhaj, 39) optužen da je oteo svoje dijete (koje nikada nije pronađeno).

Šerif Hogrefe izdao je nalog za pretres "sklepanog kompleksa okruženog automobilskim gumama i zemljanim zidom" u ruralnoj općini Amalia, gdje se smatralo da se skrivaju Vahaj i još jedan muškarac Lukas Morten (Lucas).

U jutro 3. avgusta desetak policajaca krenulo je u akciju i otkrilo "usku kamp-kućicu, ukopanu u zemlju, pokrivenu plastikom, bez vode, kanalizacije ili struje" te dvojicu muškaraca naoružanih jurišnom puškom AR-15 i četirima pištoljima. Budući da su odbijali poslušati naredbe, policajci su krenuli u napad koji je okončan bez žrtava.

Morten je uhapšen pod optužbom da je skrivao bjegunca, a Vahaj zbog otmice djeteta. Pritvorene su i tri žene za koje se smatra da su majke djece.

Strani mediji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.