NAPREDAK

Dobre vijesti za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

MVTEO

Avaz.ba

6.8.2018

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju, saopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naime, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko. 

- Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije - istakao je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda. 

- BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata - precizirao je ministar.

Povodom ovoga, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare ''Pađeni'' u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara ''Pađeni'' ima ambicije da počne s izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.