GLOBUS

Nove ekonomske sankcije za Iran, čeka se plan protiv pada valute

Arhiv

Index.hr

6.8.2018

Iranci se danas pripremaju za ponovno uvođenje američkih sankcija dok traju protesti protiv ekonomskih teškoća i korupcije koji slabe vladu predsjednika Hasana Rohanija.

Posljednjih dana nekoliko gradova bilo je poprište sporadičnih protesta i štrajkova, kao posljedica sve veće zabrinutosti i osjećaja bijesa prema političkom sistemu.

Pritisak raste uoči povratka ekonomskih sankcija o kojima je odlučio Donald Tramp (Trump) nakon jednostranog povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. postigli Teheran i velike sile.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) obećao je da će se SAD "pobrinuti da se poštuju sankcije", čiji će prvi val stupiti na snagu u utorak u 6.01 sat.  

Te bi mjere mogle jako opteretiti ekonomiju koja je već u problemima, s visokom stopom nezaposlenosti i inflacijom. Iranska valuta rial izgubila je gotovo dvije trećine vrijednosti u šest mjeseci.

U pokušaju izlaska iz krize, Rohani bi danas u 19.15 sati u televizijskom govoru trebao iznijeti plan protiv pada valute i utjecaja sankcija.

Njegova je vlada u nedjelju već najavila ublažavanje mjera, uključujući kurs riala. Mjenjačnice, zatvorene u aprilu, trebale bi se ponovo otvoriti iako će se strogo nadzirati.

Pod pritiskom vjerskih dužnosnika da djeluju protiv korupcije, sudske vlasti najavile su hapšenje viceguvernera i šefa odjela mjenjačnice Središnje iranske banke Ahmada Arahšija, uz još nekoliko dužnosnika i službenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.