GLOBUS

Ujedinjeni narodi pokrenuli medijsku kampanju pomirenja u Libiji

Agencije

Fena

6.8.2018

Zamjenica specijalnog predstavnika UN-a za Libiju Stefani Vilijams (Stephanie Williams) u ponedjeljak je pokrenula medijsku kampanju pomirenja i mira u Libiji.

- Zamjenica specijalnog predstavnika UN-a Vilijams pokrenula je medijsku kampanju širom zemlje ''El-Solh Kheir'' (Mir je dobar) u Tripoliju, uz podršku UNSMIL-a, UNDP-a, libijske vlade i međunarodnih donatora u cilju promoviranja značaja dijaloga, lokalnih sporazuma o pomirenju i društvene kohezije u Libiji - navodi u saopćenju Misija UN-a u Libiji.

Vilijams navodi da korištenjem medija kampanja ima za cilj doprinijeti borbi protiv govora mržnje, promociji nacionalnog identiteta, demokratskih vrijednosti i stvaranju kulture pomirenja, razumijevanja, tolerancije i poštovanja.

Naftom bogata Libija zahvaćena je nesigurnošću, političkim podjelama i ekonomskom nestabilnošću od ustanka iz 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik te zemlje Muamer Gadafi.

- Uprkos političkom sporazumu uz posredovanje UN-a potpisanom u decembru 2015., Libija je ostala politički podijeljena između suparničkih vlada na istoku i zapadu zemlje, od kojih obje tvrde da su legitimne -  prenosi Xinhua.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.