SPOR

Saudijska Arabija protjerala ambasadora Kanade

Agencije

6.8.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Kanade je izrazilo svoju solidarnost sa saudijskim aktivistima.

Za vodstvo u Rijadu je to previše te je otkazalo gostoprimstvo kanadskom ambasadoru i pozvalo natrag ambasadora iz Kanade.

Kanadski ambasador u Saudijskoj Arabiji je dobio rok od 24 sata da napusti zemlju. Istodobno je saudijsko vodstvo pozvalo svog ambasadora iz Kanade na konsultacije u Rijad. K tomu je zamrznut tek nedavno postignuti trgovinski sporazum s Otavom, kao i sve nove investicije, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Kanadi.

Povod za ove odluke je tvit kanadske ministrice vanjskih poslova Kristi Frilend (Chrystie Freeland) o sudbini aktivista Raifa i Samare Badavi i njen zahtjev za njihovim oslobađanjem.

Samara Badavi je, prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava ''Human Rights Watch'', nedavno uhapšena skupa s jednom istomišljenicom. Obje su se godinama borile za pravo na vožnju automobila u Saudijskom Kraljevstvu. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da poruka koju je Frilend objavila na Twitteru predstavlja "eklatantno i nedopustivo uplitanje u unutarnje prilike Saudijske Arabije". Ministarstvo je saopćilo da to neće prihvatiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.