SVIJET

Bangladeš uvodi smrtnu kaznu za namjerno izazvane saobraćajne nesreće

Tportal.hr

6.8.2018

Bangladeška vlada u ponedjeljak je predložila smrtnu kaznu za "namjerno izazvane" saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom kako bi umirila proteste protiv saobraćajne nesigurnosti koji traju više od sedam dana dok su se u novim protestima sukobili studenti i policija, javljaju agencije.

Ministar pravosuđa Anisul Huk (Anisul Huq) izjavio je za AFP da je vlada odobrila zakon kojim se uvodi smrtna kazna "ako se istragom dokaže da je smrt u saobraćajnoj nesreći namjerno izazvana".

Ta izjava dolazi nakon protesta koji se ovih dana održavaju širom zemlje nakon smrti dvoje mladih na koje je naletio autobus koji je prebrzo vozio.

Policija je suzavcem i palicama pokušala u ponedjeljak rastjerati studente u Daki koji traže veću saobraćajnu sigurnost, javljaju agencije.

Srednjoškolci i studenti su u Daki i u drugim dijelovima Bangladeša zaustavljali vozače kako bi provjerili njihove vozačke i saobraćajne dozvole.

Studentski protest koji je u ponedjeljak ušao u deveti dan, ozbiljno je poremetio promet u Daki i u drugim gradovima. 

Nije rijetkost da se u Bangladešu vozi bez valjane dozvole. Po podacima policije, oko 3.000 osoba pogine svake godine u automobilskim nesrećama u toj zemlji. Privatna organizacija je objavila podatak o 7.397 poginulih prošle godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.