GLOBUS

Američki teoretičar zavjera zabranjen na YouTubeu, Facebooku i iTunesu

Index.hr

6.8.2018

Velike internetske firme povele su u ponedjeljak ofanzivu protiv američkog zagovornika teorije zavjera Aleksa Džonsa (Alex Jones) kome je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyu, pošto je godinama prolazio nekažnjeno. 

Te mjere dolaze nakon što su YouTube, Facebook i Twitter mjesecima bili optuživani da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Džons blizak je krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urota u vezi s pokoljem u školi Sendi Huk (Sandy Hook), prenosi Index.hr.

Više puta nakon tog pokolja, koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio isceniran.

Govorio je da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više porodica podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

44-godišnji Teksašanin iznosio je i mnoge druge teorije urota, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. septembar.

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Džonsom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.