REAKCIJE

Lopez Obrador: Meksiko će postati sila, niko nam neće prijetiti zidom

AFP

Agencije

7.8.2018

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da njegova zemlja neće dopustiti da joj se prijeti zidom, upućujući time jedva prikriveni prijekor američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump).

Meksiko će postati sila - i promijenit će odnose moći. Niko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica - upozorio je Lopez Obrador, koji će stupiti na predsjedničku dužnost 1. decembra. 

- To će biti moguće zato što će zemlja bilježiti rast i otvarat će se radna mjesta - dodao je.

Američki je predsjednik među glavnim razlozima koji zahtijevaju sigurnije granice SAD izdvojio rekordan broj ubistava u Meksiku u prošloj godini.

Prema službenoj statistici meksičke vlade, u toj je zemlji prošle godine zabilježeno 28.711 ubistava, najviše otkad se 1997. godine počeo pratiti taj podatak. 

Situacija se, u međuvremenu, dodatno pogoršala, uz zabilježena čak 15.973 ubistva samo u prvoj polovici ove godine.

Donald Tramp temeljio je svoju predizbornu kampanju, između ostalog, na obećanju da će deportirati imigrante bez dokumenata u matičnu zemlju i izgraditi novi zid na granici s Meksikom - koji bi trebala finansirati ova država - kako bi se spriječio njihov ulazak u SAD. Te je doseljenike nazvao kriminalcima.

Eksplozivne izjave stajale su ga poslova i potpirile najgoru diplomatsku krizu između SAD i Meksika u više decenija.

Sredinom maja visoko američko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Majkom Pompeom (Mike) sastalo se u Meksiko Sitiju s Lopezom Obradorom.

Sporni zid nije bio na dnevnom redu tog sastanka, a nije se spominjao ni u pismima koje je novoizabrani meksički predsjednik kasnije razmijenio s američkim kolegom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.