SUKOBI

Rohani: SAD žele voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele

Arhiv

Fena

7.8.2018

Iranski predsjednik Hasan Rohani odbacio je u ponedjeljak američki poziv na razgovore neposredno prije nego što je Vašington trebao nametnuti nove sankcije u skladu s odlukom predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se povuče iz sporazuma sklopljenog 2015. godini o iranskom nuklearnom programu.

Vašington je izjavio da je jedini način da Iran spriječi sankcije taj da pristane na nove pregovore o napuštanju svojih raketnih i nuklearnih programa.

Rohani je ocijenio "besmislenim" poziv Sjedinjenih Američkih Država na pregovore dok ta zemlja istovremeno uvodi ekonomske sankcije Iranu.

- Povezati pregovore sa sankcijama nema smisla. Oni uvode sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i cijelom narodu - rekao je Rohani u razgovoru za televiziju.

Iranski predsjednik je optužio SAD da žele voditi "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

- Oni žele voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele među Irance. Ako napadnete neprijatelja nožem i zatim kažete da želite pregovarati, onda ćete prvo odbaciti nož - dodao je.

Iranski predsjednik je dodao da je njegova zemlja uvijek bila spremna za pregovore, ali da prvo SAD moraju pokazati dobru volju.

- Kako mogu pokazati da zaslužuju povjerenje? Povratkom u JCPOA-u - rekao je misleći na iranski nuklearni ugovor potpisan 2015. s velesilama, iz kojeg su se SAD jednostrano povukle u maju.

Evropski saveznici pokušali su i nisu uspjeli nagovoriti Trampa da ne odstupi iz sporazuma iz 2015. godine, prema kojem je Iran pristao obuzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Mogućnost sankcija već se odrazila na iransku ekonomiju, s padom vrijednosti iranske valute rial. Rohani je pozvao Irance da se suoče s teškoćama.

- Bit će pritisaka zbog sankcija, ali ćemo to prevladati jedinstvom - rekao je Rohani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.