SUKOBI

Nakon uvođenja sankcija, Donald Tramp pozvao na ekonomsku izolaciju Irana

Donald Tramp

Fena

7.8.2018

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma s Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato.

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i Centralnu banku trebale bi stupiti na snagu u novembru.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je u ponedjeljak izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti "maksimalni ekonomski pritisak" na tu zemlju.

Tramp je u saopćenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija "strašan, jednostrani dogovor" kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

- Pozivamo sve države da poduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava s izborom: ili da promijeni svoje prijeteće, destabilizirajuće ponašanje i reintegrra se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije - rekao je Tramp.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze s Iranom, "riskiraju teške posljedice" prema uvedenim sankcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.