DIPLOMATSKI SPOR

Saudijska Arabija obustavlja letove za Toronto, vraća svoje studente iz Kanade

AFP

Fena

7.8.2018

Nakon što je došlo do novog vala hapšenja žena i aktivista za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, kanadska ministrica vanjskih poslova Kristija Frilend (Chrystia Freeland) je u ponedjeljak izjavila kako Kanada ne odustaje od stava o rodnoj ravnopravnosti tražeći od saudijske vlade da oslobodi sve uhapšene aktivistice, zbog čega je došlo do diplomatskog spora između dviju država.  

- Reći ću da je Kanada veoma zadovoljna svojom pozicijom. Uvijek ćemo govoriti o ljudskim pravima, uvijek ćemo govoriti o pravima žena i to se neće promijeniti - izjavila je Frilend na konferenciji za medije u Vankuveru.

Konferencija je održana dan nakon što je Saudijska Arabija saopćila da će prekinuti sve trgovinske i investicione dogovore s Kanadom i naredila kanadskom ambasadoru u Rijadu da u roku od 24 sata napusti zemlju.

- Kanasko ponašanje predstavlja prekomjerno miješanje u unutrašnje poslove Kraljevine Saudijske Arabije - objavili su u tvitu iz saudijskog ministarstva vanjskih poslova.

''Canadian Press'' prenosi kako Saudijska Arabija planira povlačenje svih saudijskih studenata s kanadskih univerziteta i drugih škola te će ih premjestiti u druge zemlje kao što su Velika Britanija i SAD. Trenutno se u Kanadi nalazi oko 15.000 saudijskih studenata koje finansira kanadska vlada. U međuvremenu, iz Airline Saudi je saopćeno kako je od 13. avgusta planirano obustavljanje letove ka i iz Toronta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.